Harney & Sons (TE)

 

Vi har stort utvalg av nydelig te fra Harney & Sons.

Egner seg også meget godt som gave til noen du setter pris på

Her er et lite utvalg av det vi har i klinikken :

 

Harney & Sons Hvit teHarney & sons Classic Mutan White

 

Hvit te kommer fra teplantens knopper, som blir plukket før tebladene springer ut. Disse har en spesielt god smak og er fylt med mest næringsstoffer på vårparten og første høsting. Knoppene blir lite behandlet og er en av de reneste formene av te; de blir kun dampet og tørket. Hvit te har en frisk og langvarig smak, fra søtlige toner av honning og sitrus, til jasmin og roser. Hvit te har mer koffein enn grønne og svarte teer. Knoppene inneholder mye polyfenoler – en god antioksidant som er bra for helse. 

Den beste hvite teen kommer fra Fuijan provinsen i Kina, og fra Sri Lanka. Grunnet knoppenes delikate natur, skal hvit te tilberedes på rundt 80°c i 2-3 minutter.

 

 

 

  

Harney & Sons Grønn te 

 

Grønn te har blitt drukket i årtusener, og er viden kjent for dens positive og helsebringende effekter. Den er mildere enn de fleste svarte typer te, men mye tyngre enn de hvite – fullere og rundere smak, mørkere farge og vegetalske smaker. Harney & Sons tilbyr den beste grønne teen, som kommer fra Kina og Japan:

- Kinesiske tradisjon for grønn te går tilbake 5000 år. Teen er lettere og har ikke fullt så intense smaker som de japanske, men har mildere vegetalske smaker, med mer søtlighet av for eksempel honning og jasmin.

- Japanske teer går tilbake 500 år, og er betraktet som de beste i verden, med sine mørke blader og sterke vegetale smak.

 

   

 

 

 

 

 

Grønn te blir utsatt for lite oksidasjon i fremstillingen. Teen blir dampet, rullet ogderetter tørket for å holde te bladet grønt og fremheve mest mulig smak. Den beste teen blir plukket på våren, denne er søtest og har mest smak, og har mest antioksidanter. Te som blir plukket på vårparten kalles ofte Qing Ming teer.

 

 

 

 

 

 

  

 

Harney & Sons Oolong te 

 

Oolong te er en delvis oksidert/gjæret te, som er ristet og deretter tørket. Det er den mest kompliserte teen å produsere, på grunn av de forskjellige stadiene. Dette forklarer det store spennet av farger på teen, som varierer fra oransje til mørke brun. Smaker og aromaer varierer også veldig, fra blomstrete undertoner, men med en rundere og mindre bitter smak enn sort te.

  

 

 

 

 

 

 

Harney & Sons Svart te

 

Svart te er det som til i dag har vært mest kjent i Vesten. Teen er god ren, eller blandet med melk og sukker. Metoder og typer kan variere mye, men prosessen for å lage svart te består hovedsakelig av 4 steg – tørking, rulling, gjæring og steking/tørking. For mindre teblader er CTC-metoden vanlig – cut, tear, curl – disse gir en raskere og sterkere smak, og er derfor ideelt å bruke i vanlige teposer. Det finnes mange forskjellige sorter av svart te – her er en forklaring på typene vi selger:

Kinesiske svart te
De fleste tror at sort te er noe du må ha melk og sukker i, men kinesisk te har en mer moden og søtlig smak som gjør at den fint kan drikkes ren. Kinesisk svart te er søtere for de har mye glukose ladede knopper. Disse lysegrønne knoppene får en gullfarge under oksideringen, derfor har mange typer navnet Golden i seg. Kinesiske teer er blir gjæret veldig, veldig sakte, som lager en mildere og mer sammensatt te. Svart te var et kinesisk produkt frem til på midten av 1800-tallet. Da begynte britene å produsere deres egen te i koloniene i India og Sri Lanka. Denne teen var sterkere og friskere, men ikke søte. Denne type te refererer vi til her som ”British Legacy Teas”:

 

 

 

Darjeeling
Teen som blir dyrket høyt oppe i fjellene rundt Himalaya (2000-6000 fot), blir til nydelig svart te. ’First Flush’  er blader fra første høsting for sesongen, som er i februar til april. Disse bladene sterk og frisk smak med tropiske undertoner. De er grønnere og mer aromatiske enn ’Second Flush’, som høstes i mai og juni. Bladene er mørkere, og har hint av muskatell.
Assam
Den svarte teen fra Assam er blant Indias beste. Prøv vår Irish Breakfast – 100% Assam – prøv eventuelt med melk og sukker.
Ceylon
Ceylon-te tilbyr en variasjon av smaker. De kan enten være lette eller lyse, eller                                                                                         solide som Kenilworth Garden. Ceylon er en fin ettermiddagste som tåler melk og sukker. 

 

 

 

 

 

 

Harney & Sons Urte og frukt te

 

Urter har en lang tradisjon i vestlig kultur, og er også kjent for sine gode effekter på helse. Urteblandingene er i prinsippet ikke en te, siden den ikke stammer fra te planten Camilla Senesis. Blandingene består oftest av blomster og frø, og er alle koffeinfrie. Harney & Sons tilbyr tre typer urteblandinger; tradisjonelle, moderne franske og smakstilsatte blandinger. Ingrediensene til disse teene er hentet fra de beste områdene, som Oregon, Egypt og Frankrike. De mest kjente urtene er kamille, pepperminte, mint verbena og rooibos.

Frukt ”teen”, bestående kun av forskjellige frukter, er importert fra Østerrike. Som med urteblandingene, inneholder disse heller ikke noe av teplanten Camellia sinensis, og er derfor egentlig ikke en te.  Drikken er god både varm og kald, og meget populær hos barn som voksne. De har en veldig naturlig og fyldig smak, og en kraftig rød farge. Vi tilbyr frukt te med fersken, mango, appelsin & mango og jordbær &kiwi. Alle blandingene er koffeinfrie.